Den lekfulla staden – Slutseminarie 20 november

Projektet Den lekfulla staden som har pågått i tre år har nu slutförts. Vid ett avslutande digitalt seminarium den 20 november där 150 personer deltog presenterade Sara Frödén från Örebro universitet och Mimmi Beckman från Örebro kommun hur projektet har gått och vilka resultat som uppnåtts. Projektet har finansierats av Vinnova och har genomförts av Örebro kommun, Örebro universitet, RF-SISU Örebro Län och Rörelsenätverket Örebro län.

Syftet med Den lekfulla staden har varit att utvärdera och dokumentera ett flerårigt utvecklingsarbete för att skapa bättre lekmiljöer i Örebro kommun. Projektet har fokuserat på att bygga gröna leklandskap och lekotoper, skapa platser för rörelseglädje, bygga inkluderande och jämställda lekmiljöer, samt involvera barn som medskapare. Med utgångspunkt i ett 20-tal nybyggda exempel har projektet skapat en plattform för kunskapsspridning baserat på sina erfarenheter.

Projektet har haft som mål att inspirera och hjälpa fler aktörer att bygga gröna och mångfunktionella lekmiljöer med höga sociala värden. Utifrån resultatet finns dokumentation från goda exempel som fungerar som vägledning. Lekplatsen i Stadsparken i Örebro har ombyggts till ett inspirerande exempel på en inkluderande miljö med höga lekvärden. En forskningsstudie av tre så kallade förlängda skolgårdar har genomförts med fokus på ökad jämställdhet, utvärderat hur arbetssätten inom “Lek på riktigt” bidrar till Agenda 2030 och skapat ett guideprogram till Örebros nya lekmiljöer.

Projektet har pågått i tre år och bestått av fem delprojekt. Parkenheten på Örebro kommun har ansvarat för att dokumentera metoder samt styrkor och svagheter för nybyggda lekmiljöer, och har även ansvarat för ombyggnationen av Stadsparkens lekplats. Örebro universitet har genomfört forskningsstudien av tre “förlängda skolgårdar”. Samhällsutvecklingsavdelningen på Örebro kommun har utvärderat projektet utifrån Agenda 2030. RF-SISU har ansvarat för att paketera resultaten från projektet till ett guideprogram.

Den lekfulla staden har visat hur viktigt det är att skapa inkluderande och inspirerande lekmiljöer för barn och unga, och har lagt grunden för framtida utvecklingsarbete inom området.

Powerpointpresentationer från slutseminariet:

Mimmi Beckman – Den lekfulla staden 20241120

Sara Frödén – Den lekfulla staden 20241120

Dela med dig

Fler nyheter

Välkommen på halvdagskonferens – Aktiv transport 30/1

Vi vet att den rörelse vi gör varje dag, som en rutin i vardagen, spelar stor roll för vår hälsa. Att möjliggöra för aktiv transport där invånare ska kunna gå, cykla eller rulla till olika målpunkter är en av de viktigaste formerna av fysisk aktivitet. Aktiv transport kan även ge flera miljömässiga effekter med minskade klimatutsläpp, buller och luftföroreningar.

Nätverket Rörelsefrämjande miljöer – En väg mot bättre folkhälsa

Rörelsenätverket har vid upprepade tillfällen välkomnat personer som är involverade i skapandet, utvecklandet och förvaltningen av olika miljöer till inspirerande möten, som har resulterat i en starkare gemenskap. Dessa sammankomster har utmynnat i ett nätverk som ser det ökade värdet av att strategiskt utforma miljöer som uppmuntrar till rörelse och fysisk aktivitet.

Vad händer när vi sammanför olika kompetenser och ger de förutsättningar att mötas?

För en tid sedan bjöd Rörelsenätverket in till en kunskapshöjande träff med föreläsningar och worshopande om att utveckla miljöer för ökad rörelse. Träffen har bland annat resulterat i ökad tillgänglighet i lekparker för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.